Vi firar elen!

För femte året i rad firar vi Elens dag, för allt det fina elen gör för oss i vårt moderna vardagsliv och för att den ger oss möjlighet att leva det moderna (el)liv vi är vana att leva.

– Elens betydelse för samhället och människan är enorm. Den är samhällsbärande och klart värd en egen dag, säger Håkan Engblom, vd Borås Elnät AB.

Vårt moderna samhälle är helt beroende av el. Samhällets hjul snurrar med hjälp av el och det gör vardagen både bekväm och säker – oftast helt utan att det märks.

Tänk dig en dag då du inte kan tända lampor hemma, inte kan sätta på spisen, inte se på TV, och inte surfa på datorn. Väl ute på stan kan du inte åka rulltrappa, inte åka tåg, spårvagn eller tunnelbana. Du kan inte gå och handla för butikernas kassasystem ligger nere. När kyl- och frysdiskarna inte fungerar förstörs maten. Dessutom lyser inga gatlyktor eller andra lampor i staden. Då blir januarikvällen väldigt mörk. Och när batteriet i mobilen tar slut kan du inte ringa, messa eller göra allt det där andra du brukar göra med din telefon.

Om man stannar upp ett tag och funderar på hur en dag utan el skulle se ut så förstår man vidden av vårt beroende av alla dessa strömmande elektroner.

Men som tur är har vi el så gott som jämt. Leveranssäkerheten i Sverige är 99,99 procent. Och det är inte vilken el som helst. 98 procent av elen som produceras i Sverige är fossilfri.

Så nog finns det skäl att fira Elens dag alltid. Många skäl.

Fem snabba om el

Stefan Claesson, elnätschef Borås Elnät

1. Det är för femte året i rad som vi firar Elens dag. Varför är elen värd att fira?
Helt enkelt för att den möjliggör så mycket i våra liv – de allra flesta bekvämligheter vi har runt omkring oss faktiskt.

2. Hur hade samhället sett ut utan el, tror du?
Den bild jag ser framför mig är från mitten av 1800-talet, människor i ljuset av fotogenlampor, ett liv väldigt olikt det vi lever idag.

3. Hur ser du på elens framtid?
Den ser väldigt ljus ut. Elen är framtidens energibärare, helt klart.

4. Du har arbetat med el i många år nu. Vad är det som lockar?
Jag gillar långsiktigheten i elnätsbranschen. Och att det känns som att vi gör en viktig insats, för samhället och individer.

5. Om du måste välja – vilken är din absolut bästa elpryl?
Det är inte en hårfön i alla fall… (hehe). Min dator, skulle jag säga. Den bär jag ständigt med mig – allt för att slippa papper.

Elfakta

I Borås började elnätet att byggas i slutet av 1800-talet. Då grundades Elektricitetsverket, det som nu är Borås Elnät AB.

I Sverige använder vi förhållandevis mycket el, cirka 15 000 kWh el per invånare och år, och ligger därmed högt internationell sett. Läs gärna om de olika sätt elen produceras i Sverige.

Att ha tillgång till el är något vi alla tar för givet. För 1,3 miljarder människor runt om i världen är det inte så. För dem är en öppen eld och en fotogenlampa den enda energikällan. Skolläxor blir en utmaning, och utan utbildning är det svårt att förverkliga sina drömmar. Läs mer om arbetet med att förbättra villkoren för dessa människor på Give Watts, en samarbetsorganisation till vår intresseorganisation Energiföretagen Sverige.