Smarta laddstolpar möter boråsarnas behov

I takt med att antalet elbilar ökar växer också efterfrågan på bra laddningsmöjligheter. Nu gör Borås kommuns Parkering och Borås Elnät gemensam sak och möter behovet.

– Ett gäng nya smarta laddstolpar sätts nu upp i anslutning till våra parkeringsplatser i Borås, säger Stefan Andréasson, Borås kommuns Parkerings AB.

Dalhemsplatsen först
Först ut att få smarta laddstolpar är parkeringen på Dalhemsplatsen, ett stenkast från centralstationen. Senare under sommaren sätts det upp stolpar vid parkeringarna Nornan, intill Kulturskolan på Södra kyrkogatan och Astern, i anslutning till Stadsparken på Sven Erikssonsgatan. Fler stolpar sätts sedan upp efterhand.

– Vi börjar med ett dussin på våra tomtmarker och i våra parkeringshus och känner av hur stor efterfrågan är. Det är möjligt att vi bygger fler längre fram. Det är kundbehovet som styr, säger Stefan Andréasson.

Moderna stolpar
Många av de nya laddstolparna ersätter befintliga. Skillnaden är att de nya är betydligt mer kvalitativa – har högre effekt, är appstyrda och med en betallösning kopplad till sig.

– De nya stolparna är utrustade med 11 kWh-laddare, vilket kommer kunna ladda samtliga bilar på marknaden, såväl de som redan rullar på vägarna som de som står näst på tur, konstaterar Jan Sjursen, på Borås Elnät, som är helhetsleverantör.

Laddstolparna på Dahlhemsplatsen beräknas vara klar att använda från v. 27-28. På parkeringboras.se kommer det framöver finnas information om var du hittar samtliga laddstolpar.

Fotot visar Jan Sjursen och Stefan Andréasson på Dalhemsplatsen. Bakom dem kommer det inom kort finnas åtta smarta laddstolpar.