Elens dag 23/1!

I år uppmärksammar vi Elens dag 23/1 med en tävling där frågorna naturligtvis har elen gemensamt.

 1. Förr i tiden behövde man byta sin trasiga sänglampa ungefär en gång om året lite beroende på hur mycket man använde den. Om du skulle sätta i en ny lågenergilampa i ditt sovrum idag – hur många år tror du att det dröjer innan du behöver byta den igen?
  1. 4 år
  2. 20 år
  3. 100 år

   

 2. Allt vi människor gör, till exempel tänker, skrattar, rör oss och andas, är styrt av elektroniska signaler i kroppen och hjärnan. I hjärnan och nervsystemet finns miljarder nervceller som ”pratar” med varandra genom att skicka iväg små elektriska vågor. Om det hade varit möjligt att koppla ett batteri till vår hjärna skulle vi faktiskt kunna ladda vår egen mobil. Men hur lång tid tror du att det skulle ta att ladda en Iphone med elkraften från vår hjärna?
  1. 3 timmar
  2. 70 timmar
  3. 1 månad

   

 3. Vet du varför en gammal glödlampa är mycket varmare än de nya lågenergilamporna (tex LED-lampan) vi har idag?
  1. De nya lamporna är mer effektiva, vilket innebär att mer energi omvandlas till ljus istället för att till stora delar bli till värme.
  2. Glödlampans tråd brinner så att det blir varmt.
  3. Det är tjockare glas i lågenergilampan som stänger inne värmen.

   

 4. När forskare tog fram LED-lampan gjorde man studier på en fisk/insekt som också kan producera elektricitet. Det var nämligen så att denna varelse kan producera el på ett väldigt effektivt sätt så att nästan all energi omvandlas till ljus och väldigt lite förloras till värme. Det är bland annat det som är så bra med LED-lampan! Forskarna tog efter hur fisken/insekten är uppbyggd och vilket material det har. Vilket tror du att det är?
  1. Elektrisk ål
  2. Eldfluga
  3. Lysmask

 

Maila ditt svar till kund@boraselnat.se – märk mailet med ”Elens dag”

Tävlingen pågår mellan 22/1 – 24/1-2020. Vi kontaktar vinnaren den 27/1 via mail.

Vinst: 2 st biobiljetter.