Nyheter

68-årig luftledning är nu historia

Nu är vår näst sista stora luftledning på 130 kilovolt ett minne blott. Det enda du kan se nu av den 2,5 kilometer långa ledningen är de spår i naturen, som stål- och trästolparna satt.

Pernilla Augustsson och Joakim Angervik med låga träd och buskar i bakgrunden som avslöjar vart ledningsgatan gått.

– Bakom oss ser du en bit av den gamla ledningsgatan, där träden är lägre. Men snart kommer de ha växt upp och alla spår raderas ut, så ledningen blir en del av vår historia, säger vår projektledare Joakim Angervik, som tillsammans med vår kommunikatör Pernilla Augustsson varit ute och kollat hur arbetet gått.

Material till återvinning

Alla stolpar lämnas till en avfallshanterare för återvinning. Betongfundamenten bilas ner och blir till betongskross. Vår entreprenör Vattenfall Services Nordic anlitar ett företag som jobbar med denna typ av återvinning, så att det blir gjort på rätt sätt.

Nedtagna trästolpar på hög

68-årig luftledning är nu historia

Detta var vår näst sista luftledning på 130 kilovolt. Den sattes upp 1954 och har sträckt sig från Sjömarken, över riksväg 40 och riksväg 27 vid Viaredsrondellen och fortsatt i skogsområdet på östra sidan av riksväg 27 och norr om Pickesjön in mot Borås. Sedan två år tillbaka har den varit ur drift, då vi ersatte den med en ny nergrävd högspänningskabel, som är en del i en fem mil lång ring runt Borås. Vi har jobbat kontinuerligt med att byta ut våra luftledningar och har allt färre i vårt elnät, för att både öka säkerheten och minska avbrotten.

Röjd markyta som avslöjar var stolpar och ledning har gått.