Nyheter

Vi har börjat ta ner vår näst sista luftledning på 130 kilovolt

Nu är arbetet igång med att rasera vår näst sista luftledning på 130 kilovolt, som löper från Sjömarken längs med riksväg 40 och in mot Borås. Vår entreprenör Vattenfall Services Nordic har börjat ta ner alla stållinor och isolatorer. De är klara på den ena sidan av riksväg 40 och fortsätter nu på den andra sidan in mot Borås.

Luftledningen med en blå himmel och vita moln i bakgrunden.

En del av stållinorna har plockats ner från luftledningen.

På natten tas stållinorna över motorvägen ner

Natten mellan den 11 och 12 maj ska de ta ner stållinorna som korsar riksväg 40. Då kommer vägen vara avstängd under en kort tid.

Denna stora luftledning blir snart historia

Vi känner historiens vingslag och tycker att detta är lite häftigt, även om vi jobbar med elnät varje dag. För det är inte varje dag vi tar ner en sån här stor luftledning. Men nu försvinner denna stora luftledning som i nästan 70 år varit ett iögonfallande inslag i omgivningen längs riksväg 40. Luftledningen har varit ur drift sedan två år tillbaka, då vi ersatte den med en ny nergrävd högspänningskabel, som är en del i en fem mil lång ring runt Borås. Vi har jobbat kontinuerligt med att byta ut våra luftledningar och har allt färre i vårt elnät, för att både öka säkerheten och minska avbrotten.

Luftledningen som går längs med riksväg 40.

Läs mer om luftledningen

Vi tar ner vår näst sista luftledning på 130 kilovolt.

En lift och en grävmaskin framför den stora luftledningen.