Nyheter

Vi tar ner vår näst sista luftledning på 130 kilovolt

Luftledningen med sol och blå himmel i bakgrunden.

Vecka 16 startar arbetet med att rasera vår luftledning på 130 kilovolt, som löper från Sjömarken längs med riksväg 40 och in mot Borås. Luftledningen har varit ur drift sedan två år tillbaka, då vi ersatte den med en ny nergrävd högspänningskabel, som är en del i en fem mil lång ring runt Borås.

– Nu försvinner denna stora luftledning som i nästan 70 år varit ett iögonfallande inslag i omgivningen längs riksväg 40. Vi har jobbat kontinuerligt med att byta ut våra luftledningar och har allt färre i vårt elnät, säger Stefan Claesson, affärsområdeschef på Borås Elnät.

Sträcker sig från Sjömarken och in mot Borås

Luftledningen som nu ska tas ner sattes upp 1954 och är cirka 2,5 kilometer. Den sträcker sig från Sjömarken, korsar riksväg 40 och riksväg 27 vid Viaredsrondellen och fortsätter i skogsområdet på östra sidan av riksväg 27 och norr om Pickesjön in mot Borås.

Luftledningen med stålstolpar och stållinor mot en blå himmel.

Tunga transporter och maskiner längs med ledningen

Vattenfall Service Nordica AB är den entreprenör som vi anlitat för att utföra arbetet efter den upphandling vi gjorde under vår och sommar 2021. De startar arbetet runt 19 april och planerar att vara klara 23 juni. De kommer börja med att ta ner isolatorer och stållinor, för att därefter rasera alla stål- och trästolpar. Under denna period kommer det att vara en hel del tunga transporter och maskiner längs med luftledningen under dagtid, bland annat i friluftsområdet vid Pickesjön.

När vi tagit ner denna luftledning har vi bara ett fåtal luftledningar kvar i vårt elnätsområde.

– Vi har varit väldigt förutseende och jobbat aktivt under många år för att gräva ner våra kablar, dels för att öka säkerheten genom att nätet är mer skyddat mot yttre påverkan som exempelvis extremt väder, dels för att öka leveranssäkerheten genom färre avbrott.

Kvar blir ledningar som tillhör Vattenfall

Men alla stora luftledningar längs riksväg 40 i Viaredsområdet försvinner inte. Kvar blir en av ledningarna, som tillhör Vattenfall.